Když si někdo představí, co Češi jí, většinou mu v hlavě naskočí svíčková se šesti, řízek, pivo a koláče. Jenže realita na talířích se za poslední dekádu dost proměnila. Nejde jen o staré klasiky – Češi dnes kombinují tradici s rychlostí, zdravým životním stylem i globalizací. Jasně, někde pořád kraluje tlačenka nebo vepřo knedlo zelo, ale autentická česká kuchyně už je daleko širší než v učebnicích. Co se tedy v Česku opravdu jí?
Nejznámější české pochoutky mají pořád své pevné místo. Hovězí svíčková s houskovým knedlíkem je slavnostní jídlo číslo jedna – lepší pojistka na svatby i rodinné oslavy snad neexistuje. Řízek, ať už vepřový, kuřecí nebo dokonce sýrový, je stálice, kterou Češi milují doma i na výletech. Guláš se objeví jak na vánočních trzích, tak v kavárně na autobusovém nádraží. A zapomenout nelze na smažený sýr, ten už si díky školním jídelnám pamatuje každý. Kdo se bez masa obejde, dobře zná české bramboráky a ovocné knedlíky.
Nicméně, česká kuchyně nejsou jen omáčky a knedlíky. Hodně regionálních specialit zůstává místní záležitostí, jako valašské frgály, jihočeský kulajda, moravské koláče nebo podkrkonošské kyselo. Češi mají pořád slabost pro domácí koláče (makový, povidlový, tvarohový), masopustní koblihy a sezónní buchty od babičky.
Snídaně už dávno není jen o chlebu s máslem a salámem. Postupně se prosazuje i jogurt, ovoce, müsli nebo ovesná kaše. Čím dál víc lidí dává přednost rychlým a lehkým variantám – zvlášť ve městech. Káva zde hraje roli podstatně větší než před deseti lety, espresso je dnes standard i u rodinných snídaní.
Oběd je hlavním jídlem dne. Na oběd Češi nejčastěji vyráží do podnikových kantýn, restaurací (tzv. meníčka), nebo si nosí domácí jídlo v krabičkách. Menu často nabídne tradiční jídla: vepřové, brambory, omáčky, ale čím dál častěji také těstoviny, lehké saláty nebo menší porce. Rychlý oběd díky polotovarům a „krabičkové dietě“ zažil obří boom a pracovní obědy už zdaleka nejsou tříchodové.
Večeře je často lehčí – pečivo, pomazánky, zelenina, vaječná jídla, někdy i zbytky od oběda, polévka nebo teplý pokrm. Moderní Češi si do menu přidali asijské nudle, hummus nebo tortilly. A pokud je pátek, navíc často něco slaného k pivu: utopenec, nakládaný hermelín či chipsy.
Kdybych to vzal podle čísel z roku 2024, Češi jedí o trošku méně masa než dřív, ale pořád kolem 80–85 kilo na hlavu ročně. Více lidí zkusilo vegetariánský nebo veganský způsob stravování, hlavně mladí v Praze, Brně nebo Plzni. Běžný supermarket už nabízí tofu, tempeh, veganské burgery nebo luštěninové pomazánky. Ne, že by tradiční šunkofleky zmizely. Jen už nejsou jedinou volbou pro rychlou večeři.
Roste obliba luštěnin a zeleniny – čočka na kyselo, fazolový salát, pečená zelenina. Skoro každý zná někoho, kdo zkouší Dny bez masa. Také přílohy jsou pestřejší: kuskus, rýže, bulgur, pohanka, quinoa. Bramborový salát na Vánoce sice úspěšně odolává změnám, ale i v něm už občas najdete jogurt místo majonézy a bio zeleninu z farmářských trhů.
Když se projdete centrem města, zjistíte, že Češi si vážně oblíbili asijskou kuchyni. Bistra s Pho, sushi bary i thajské woky mají v Česku stejnou váhu jako restaurace s plzní a gulášem. Pizza a těstoviny jsou doma v ledničkách běžně, domácí pesto a carpaccio už dávno nejsou specialita jen u Itala v sousedství. Indická kuchyně láká vegany, milovníky pálivého i dobrodruhy.
Kavárenská kultura tu chytla druhý dech. Chemexy, filtrovaná káva, cold brew, ovesné latté – Češi se nespokojí jen s turkem nebo kapučínem jako před deseti lety. Brunch (kombinace snídaně a oběda) už nepřekvapí ani na venkově. Sociální sítě pak táhnou vlnu zdravého vaření a domácí pečení, i proto tolik lidí peče kváskový chleba nebo dělá domácí granolu.
Pokud jste cizinec v Česku, anebo jen zvědavý domácí, nikdy nebylo snazší poznat českou kuchyni zblízka. V centru každého většího města najdete podnik, kde mají „klasiku“ trochu jinak (lepší suroviny, moderní podání). Pravidelné farmářské trhy nabízí sezónní dobroty a domácí výrobky. Koláče na Moravě chutnají jinak než ve Slezsku, a v Praze si bez problémů dáte brunch, na který by byl pyšný i Londýn. Berte s sebou otevřenou mysl – Česko už dávno není země, kde je vrcholem gastrononie jen rohlík s gothajem a půlku limonády.
Ten, kdo se chce ponořit, může doma začít s jednoduchou klasikou – bramboračka, řízek na sádle, domácí bábovka. Nebo naopak experimentovat s tím, co je tu teď trendy – fermentace, pečení s kváskem, domácí gyoza nebo plněné papriky s rajskou omáčkou. Češi v kuchyni nikdy nestojí na místě, ať už mají rádi omáčky, smoothie bowls, nebo prostě chleba s máslem.
© 2025. Všechna práva vyhrazena.